Gigantyczny mrówkojad jest zagrożony wyginięciem w Cerrado w São Paulo

Co najmniej 30% populacji tego ssaka zostało utracone w ciągu ostatnich dziesięciu lat w wyniku zmian siedliskowych, przejechania, polowań m.in.

Mrówkojad olbrzymi jest zwierzęciem „wrażliwym”, któremu w stanie São Paulo grozi wyginięcie: co najmniej 30% populacji tego ssaka zostało utracone w ciągu ostatnich dziesięciu lat w wyniku utraty i zmiany jego siedliska w wyniku przejechania, polowanie, palenie, konflikty z psami i stosowanie pestycydów.

Taka była konkluzja pracy doktorskiej biolog Alessandry Bertassoni z Universidade Estadual Paulista (Unesp) w São José do Rio Preto, przy wsparciu Fundacji Badawczej São Paulo (Fapesp).

„Skutki działań człowieka zwiększają wrażliwość gatunku i podnoszą poziom zagrożenia” - powiedział Bertassoni dla Departamentu Prasy i Komunikacji Unesp. Badania przeprowadzono na Stacji Ekologicznej Santa Bárbara (EESB), niedaleko miasta Avaré, we wnętrzu São Paulo, jednej z największych jednostek ochrony przyrody w Cerrado w São Paulo.

Zdaniem badacza, w najgorszym przypadku, przy kontynuacji przypadków przejechania, polowania i wypalania w lesie „możliwość przeżycia populacji spada do 20 lat. Jeśli ogień użyty w pożarach zostanie stłumiony, żywotność wyniesie 30 lat ”.

To oszacowanie było możliwe, ponieważ biolog pracował nad indywidualnym rozpoznaniem ośmiu gigantycznych mrówkojadów i ocenił liczbę tych zwierząt w EESB. Do tego czasu nie było szacunków dotyczących wielkości populacji tego gatunku w stanie São Paulo.

Aby monitorować gigantyczne mrówkojady, Bertassoni użył GPS ( Global Positioning System ) u ośmiu zwierząt przez około 91 dni. Urządzenie umożliwiło kontrolę swobodnego życia tych ssaków, ujawniając wielkość zajmowanego przez nie obszaru; współdzielenie przestrzeni geograficznej; sposób ich interakcji; oraz obszary, które są najchętniej wykorzystywane lub nawet niewykorzystywane przez ten gatunek.

Mówi, że samice monitorowane przez GPS wykazywały bardziej ograniczone zachowanie, z obszarami mobilności mniejszymi niż samce, korzystającymi wyłącznie z siedlisk w granicach obszaru chronionego.

Samce zachowywały się bardziej eksploracyjnie: przecinały drogi i spędzały wiele dni poza Stacją, głównie na terenie rezerwatu prawnego sąsiednich posesji, pośród uprawy trzciny cukrowej i pastwisk. „Takie zachowanie może być pozytywne z genetycznego punktu widzenia, ale zwiększa prawdopodobieństwo przejechania, konfliktu z ludźmi i psami, a także naraża zwierzęta na zatrucie, biorąc pod uwagę stosowanie pestycydów w sąsiednich uprawach” - wyjaśnia.

Jeśli samce mają predyspozycje do eksploracji, tylko jedna z monitorowanych samic opuściła chroniony obszar. W ciągu 10 dni obserwacji zniknął, wskazując na epizod łowiecki wewnątrz Stacji, który pokazuje wrażliwość zarówno obszaru chronionego, jak i populacji dzikich zwierząt żyjących w regionie.

Inną kwestią ujawnioną w badaniach było to, że zwierzęta wybierały obszary sawanny ( typowe siedlisko Cerrado) do swoich wędrówek i mieszkań, znacznie bardziej niż oczekiwano, niewykorzystując plantacji sosny i eukaliptusa. „Prawdopodobnie zwierzęta te nie są w stanie przetrwać w siedliskach składających się wyłącznie ze środowisk zmienionych przez człowieka, takich jak plantacje drewna, pastwiska i monokultury, biorąc pod uwagę zależność od obszarów rodzimych (sawanny) i niepełne wykorzystanie obszarów plantacji”.

Inną formą pracy wykorzystywaną przez Bertassoniego w celu sprawdzenia, czy można zidentyfikować gigantyczne mrówkojady na podstawie wzorów sierści, było użycie pułapek z kamerami. Indywidualne rozpoznanie tych ssaków jest uważane za niezwykle trudne, ponieważ na pierwszy rzut oka wszystkie zwierzęta wyglądają identycznie.

Zdaniem badacza „ujęcia są szczególnie przydatne, gdy można zidentyfikować sfotografowane osoby”. Wybrała zestaw cech wzoru szaty i przedstawiła indywidualne warianty dla dziewięciu sfotografowanych mrówkojadów. „Chociaż niektórzy naukowcy wspominają o możliwości indywidualnej identyfikacji, żadne badanie nie wykorzystywało tego standardu w celu uzyskania dostępu do informacji o populacji”.

Aby ocenić bliskość mrówkojadów, badacz wykorzystał, oprócz GPS, zasoby z fotopułapek. Dwie pary samca i samicy kilkakrotnie były blisko siebie, co wskazuje na możliwe zachowania reprodukcyjne. Żadna samica monitorowana za pomocą GPS nie wykazała ciąży, ale zapisy pułapek wykazały, że samice miały młode, co wskazuje na reprodukcję w regionie. Zbieranie danych zostało przeprowadzone przez badacza przez prawie dwa lata w terenie.

Bertassoni uzyskał tytuł magistra na Uniwersytecie Federalnym Mato Grosso do Sul. Obecnie pracuje w Instytucie Badań i Ochrony Mrówkojadów w Brazylii, organizacji pozarządowej znanej jako Projeto Tamanduá. W styczniu 2017 roku podpisała wraz z innymi autorami artykuł Movement patterns and space use of pierwszego gigantycznego mrówkojada (Myrmecophaga tridactyla) monitorowany w stanie São Paulo w Brazylii , opublikowany w czasopiśmie naukowym Studies on Neotropical Fauna and Environment , autorstwa grupy Taylor I Francis z Anglii.


Źródło: Agência Fapesp

Original text